Przez niektórych określany jako “japoński rosół” – ramen. Domowy i prosty sposób na przepyszną zupę.
Domowy ramen – przygotowanie bulionu
Podstawą każdego dobrego ramenu jest odpowiedni bulion. Bez niego nasze danie nie będzie się nadawało do niczego. Potrzebne nam będzie:
- 1 kg kości wieprzowych
- 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu – płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 – 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)
Przygotowanie:
- Aby przygotować bulion, należy do dużego garnka włożyć kości wieprzowe oraz drobiowe. Następnie zalać wszystko zimną wodą i ugotować. Po ugotowaniu należy odcedzić, po czym przepłukać i odłożyć do pustego garnka.
- Cebulki szalotki obrać z łusek, rozgnieść razem z czosnkiem, dla uwolnienia dodatkowego smaku i dodać do naszego odłożonego mięsa.
- Imbir i marchewki należy pokroić w plastry i również dodać do naszego garnka. Na koniec dodaj opłukany glon konbu i zalej garnek wodą (koniecznie zimną!) aż do przykrycia wszystkich składników ( ok. 2 litry)
- Następnie zagotuj cały wywar, usuń zbędną szumowinę jeśli się pojawi oraz glon konbu i zostaw bulion na małym ogniu na ok. 6h.
- Po tym czasie przecedź wywar, a następnie odłóż go na chwilę do lodówki.
Z czym powinno się jeść ramen – jak zrobić dodatki.
Sam bulion, chociaż jest podstawą tego dania to niestety jeszcze nie ramen. Potrzebne nam będą dodatki, które nadadzą mu smak znany z kuchni Wschodu. Klasyczne dodatki, które są świetne na domowy ramen to m.in.
- wołowina z bulionu
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- jajka
- przyprawa shichimi togarashi
- prasowane glony (sushi nori)
Przygotowanie dodatków:
- Grzyby shitake wrzucić do wody i zostawić najlepiej na cały dzień. Po tym czasie pokroić i usmażyć na oleju aż będą odpowiednio miękkie.
- Jajka ugotować
- Wołowinę z bulionu lekko podsmażyć na patelni.
Z czym podawać domowy ramen?
Ta japońska zupa jest o tyle niezwykłym daniem, że można ją podawać w zasadzie z nieograniczoną ilością składników. Wg Japończyków bryluje tu zasada “im więcej tym lepiej”. Dlatego też w klasycznym ramenie znajdziemy mnóstwo dodatków.
Podanie zupy:
- Do podgrzanego uprzednio bulionu należy dodać połowę sosu sojowego oraz sake. Cały czas intensywnie mieszać i próbować jaki jest w smaku. W przypadku za mało słonego smaku należy dodać jeszcze trochę sosu sojowego.
- Do miski włóż ugotowany makaron typu ramen a następnie zalej bulionem.
- Dodaj swoje ulubione dodatki, np. przekrojone na pół jajko, wołowinę, prasowane glony (sushi nori), szczypiorek lub grzyby shitake.
Jak powinno się jeść ramen?
Wschodnia kultura przyzwyczaiła nas do jedzenia pałeczkami. W przypadku ramenu nie należy się tym jednak zbytnio przejmować. Równie dobrym sposobem będzie jedzenie łyżką jak w przypadku normalnej zupy. Jeśli natomiast jesteś fanem japońskiej kultury i chcesz spróbować jak jeść domowy ramen tak jak powinno się to robić – użyj pałeczek do zjedzenia zawartości, a bulion wypij prosto z miski.