Przez niektórych określany jako “japoński rosół” – ramen. Domowy i prosty sposób na przepyszną zupę.

Domowy ramen – przygotowanie bulionu

Podstawą każdego dobrego ramenu jest odpowiedni bulion. Bez niego nasze danie nie będzie się nadawało do niczego. Potrzebne nam będzie:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
  • 4 cebulki szalotki
  • 10 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • wodorosty/algi konbu – płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
  • ok. 80 – 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
  • 80 ml sake (wino ryżowe)

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować bulion, należy do dużego garnka włożyć kości wieprzowe oraz drobiowe. Następnie zalać wszystko zimną wodą i ugotować. Po ugotowaniu należy odcedzić, po czym przepłukać i odłożyć do pustego garnka.
  2. Cebulki szalotki obrać z łusek, rozgnieść razem z czosnkiem, dla uwolnienia dodatkowego smaku i dodać do naszego odłożonego mięsa.
  3. Imbir i marchewki należy pokroić w plastry i również dodać do naszego garnka. Na koniec dodaj opłukany glon konbu i zalej garnek wodą (koniecznie zimną!) aż do przykrycia wszystkich składników ( ok. 2 litry)
  4. Następnie zagotuj cały wywar, usuń zbędną szumowinę jeśli się pojawi oraz glon konbu i zostaw bulion na małym ogniu na ok. 6h.
  5. Po tym czasie przecedź wywar, a następnie odłóż go na chwilę do lodówki.

Z czym powinno się jeść ramen – jak zrobić dodatki.

Sam bulion, chociaż jest podstawą tego dania to niestety jeszcze nie ramen. Potrzebne nam będą dodatki, które nadadzą mu smak znany z kuchni Wschodu. Klasyczne dodatki, które są świetne na domowy ramen to m.in.

  • wołowina z bulionu
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
  • dymka lub szczypiorek
  • jajka
  • przyprawa shichimi togarashi
  • prasowane glony (sushi nori)

Przygotowanie dodatków:

  1. Grzyby shitake wrzucić do wody i zostawić najlepiej na cały dzień. Po tym czasie pokroić i usmażyć na oleju aż będą odpowiednio miękkie.
  2. Jajka ugotować
  3. Wołowinę z bulionu lekko podsmażyć na patelni.

Z czym podawać domowy ramen?

Ta japońska zupa jest o tyle niezwykłym daniem, że można ją podawać w zasadzie z nieograniczoną ilością składników. Wg Japończyków bryluje tu zasada “im więcej tym lepiej”. Dlatego też w klasycznym ramenie znajdziemy mnóstwo dodatków.

Podanie zupy:

  1. Do podgrzanego uprzednio bulionu należy dodać połowę sosu sojowego oraz sake. Cały czas intensywnie mieszać i próbować jaki jest w smaku. W przypadku za mało słonego smaku należy dodać jeszcze trochę sosu sojowego.
  2. Do miski włóż ugotowany makaron typu ramen a następnie zalej bulionem.
  3. Dodaj swoje ulubione dodatki, np. przekrojone na pół jajko, wołowinę, prasowane glony (sushi nori), szczypiorek lub grzyby shitake.

Jak powinno się jeść ramen?

Wschodnia kultura przyzwyczaiła nas do jedzenia pałeczkami. W przypadku ramenu nie należy się tym jednak zbytnio przejmować. Równie dobrym sposobem będzie jedzenie łyżką jak w przypadku normalnej zupy. Jeśli natomiast jesteś fanem japońskiej kultury i chcesz spróbować jak jeść domowy ramen tak jak powinno się to robić – użyj pałeczek do zjedzenia zawartości, a bulion wypij prosto z miski.