Tajska kuchnia obfituje w najróżniejsze wykwintne potrawy, ale jej prawdziwą specjalnością są zupy. Do jednej z najpopularniejszych wykorzystywana jest pasta Tom Yum.

W większości tamtejszych restauracji od samego rana przygotowuje się dziesiątki litrów bulionu, które mają sprostać oczekiwaniom klientów. Mają za zadanie ich orzeźwić, odświeżyć i, przede wszystkim, nasycić. Nic więc dziwnego, że pasta do zupy tajskiej jest elementarnym składnikiem każdej kuchni wysokiej rangi. Dzięki niej zupa zaczyna łączyć w sobie wszystkie egzotyczne smaki i zapachy lokalnych ziół, a połączenie kwaskowatości i ostrości idealnie się łączą.

Czym jest Tom Yum?

Sama pasta zwana jest inaczej koncentratem zupy krewetkowej, w której skład wchodzi m.in. trawa cytrynowa, olej sojowy, cukier, warzywa typu szalotka i papryka, różnorakie regulatory kwasowości i przyprawy. To absolutna podstawa smacznej, tajskiej zupy, która nadaje jej odpowiedni smak i konsystencję. Sprzedawana jest w wielu sklepach, nie tylko specjalistycznych.

Pasta do zupy tajskiej – kluczowy składnik Tom Yum Kung

Ta zupa to absolutna klasyka, jeśli chodzi o tajską kuchnię. Połączenie krewetek, pikanterii i aromatów od razu przywodzi na myśl dania najwyższego poziomu. Jej przygotowanie zajmuje tylko 15 minut i nie wymaga żadnych konkretnych umiejętności. Do Tom Yum Kung potrzebować będziemy: mleczka kokosowego, wody, pasty Tom Yum, krewetek, papryczek chilli, cebuli, pomidorów, trawy cytrynowej, imbiru, soku z limonki, sosu rybnego, liści limonki kaffir i przypraw (cukier).

Tom Yum Kung – jak zrobić?

Najpierw gotujemy wodę w garnku. Do niej wrzucamy imbir oraz wszystkie liście – limonki i trawy cytrynowej. Po kolejnym zagotowaniu, do garnka dodajemy mleko kokosowe, które zmieni nam lekko konsystencję zupy i zwiększy jej aksamitność. Następnie wrzucamy do środka pokrojone warzywa – cebulę, pomidora i papryczki chilli. Do tego dochodzi kilka łyżeczek pasty Tom Yum. Na tym etapie dostosowujemy ostrość pod swój gust – jeśli chcemy, by zupa była łagodniejsza, powinniśmy zmniejszyć ilość dodawanych papryczek i zwiększyć ilość pasty. Gdy już wszystko się połączy, doprawiamy zupę sosem rybnym, sokiem z limonki i cukrem. Na sam koniec gotowania dodajemy do zupy krewetki. Owoce morza mogą być w tym wypadku albo świeże, albo mrożone. Nie da się ukryć, że to pierwsza opcja wzmocni smak i sprawi, iż wywar będzie po prostu smaczniejszy. Po kilku minutach na gazie zupa powinna być gotowa. Przy porcjowaniu należy przecedzić wywar, by liście z środka nie przedostały się na talerz. Samo danie można dodatkowo udekorować wybranymi ziołami. Tom Yum Kung można spożywać właściwie już jako pełny obiad – jej wartość kaloryczna jest wystarczająco wysoka, by nasycić nas na kilka godzin, a w środku znajdziemy różne rodzaje niezbędnych minerałów.

Pasta Tom Yum – tylko do zup?

Spożywanie pasty samodzielnie nie jest najlepszym pomysłem z uwagi na jej intensywny smak. Chociaż wykorzystuje się ją przeważnie do doprawiania wywarów, jej zastosowanie sprawdza się także przy wszelkiego rodzaju mięsach i makaronach. Może być także wykorzystywana jako składnik marynat.