Orientalne dania zyskują popularność. Przeczytaj, jak we własnej kuchni przyrządzić kultowe danie prosto z dalekiego wschodu, czyli makaron udon.

Powrót do korzeni

Kuchnia azjatycka za sprawą bogatej, długiej tradycji zyskała zwolenników na całym świecie. Makaron udon zaliczany jest do głównych dań pszenicznych kuchni japońskiej. Jego historia sięga głębokich korzeni kraju kwitnącej wiśni, który pszenicę pozyskał przed VIII wiekiem. Produkt wyróżnia się przede wszystkim swoją grubość. Uważa się, że jest przy tym bardziej sycący od pasty ramen i soba – kolejnych tradycyjnych dań tego rejonu.

Jak zrobić makaron udon?

Przepisy na jego przyrządzenie potrafią różnić się od siebie w zależności od tego, z której części Japonii pochodzą. W każdym zwraca się uwagę na to, żeby ciasto na makaron było zagniatane energicznie. Niektóre sposoby mówią nawet o wyrabianiu ciasta stopami. Oprócz siły, do przyrządzenia azjatyckiego przysmaku używa się także mąki i ciepłej wody, a często odrobiny soli. W zależności od preferencji kluski można podsmażyć po ugotowaniu – otrzymana w ten sposób potrawa nazywa się yaki-udon.

Domowe obiady wychodzą z utartego przez lata kanonu miejscowych potraw. Kuchnie całego świata rozprzestrzeniają się i coraz częściej na polskich stołach, oprócz dań znanych wszystkim od dziecka, pojawiają się smaki orientalne. Urozmaicenie codziennego jadłospisu pomysłami wziętymi z dalekich stron to nie tylko ciekawy, ale i prosty sposób na rozbudzenie swoich kubków smakowych. Jak w takim razie przyrządzić makaron udon?

Składniki makaronu udon

Podstawowy przepis składa się z soli, mąki i ciepłej wody. Opcjonalnie radzi się także dodawanie odrobiny skrobi ziemniaczanej jako posypki, ale nie jest to koniecznością.

Ciasto wyrabia się kilkukrotnie, odczekując około pół godziny przed każdą kolejną rundą. Tak przygotowany produkt musi jeszcze odleżeć parę godzin zawinięty w worek albo bawełnianą szmatkę. Ostatni etap to pokrojenie ciasta na pasy szerokości paru milimetrów i ugotowanie ich.

Z czym to się je?

Sposobów na dania z makaronu udon jest dużo. Najbardziej tradycyjny to podanie go wraz z bulionem dashi (wywar rybny), sosem sojowym i mirinu (słodki sos na bazie ryżu). Buliony podaje się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Kulinarne podróże pośród azjatyckich smaków prowadzą do wielu ciekawych kombinacji. Przykładowo, makaronu z tempurą, czyli smażonymi w panierce na głębokim tłuszczu kawałkami grzybów, warzyw i owoców morza, to całkiem nowe danie zwane tempurą udon. Kolejną propozycją jest kare udon, czyli japońska wersja dania curry.  Makaron z płatkami smażonego tofu to kitsune udon. Dodając do niego ryżowe ciastka otrzymuje się chikara udon, a podając kluski w czystym wywarze razem z posiekaną cebulką, można zaserwować sobie i swoim gościom kolejną propozycję – kake udon.

Makaron dobry do wszystkiego

Makaron udon dzięki swojej uniwersalności nadaje się niemal do wszystkiego. Podobnie jak inne potrawy kuchni azjatyckiej zyskuje rosnącą popularność, a swoją prostotą i smakiem podbija serca europejskich smakoszy.