Sushi w domu? To całkiem proste! Poznaj tajniki przygotowywania tej popularnej japońskiej potrawy i przyrządź ją samemu.

Azjatyckie potrawy już na dobre zagościły w jadłospisach wielu Polaków. Nic dziwnego – oprócz charakterystycznego smaku przyciągają także wyglądem oraz właściwościami zdrowotnymi. Jednym z najpopularniejszych japońskich dań jest sushi. Co prawda na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące ten specjał, jednak nie należą one do najtańszych i zdecydowanie korzystniej wychodzi, gdy przyrządzimy domowe sushi. Jak to zrobić? Tego dowiecie się w dalszej części artykułu.

Zacznijmy od podstaw – czego potrzebujemy do przyrządzenia domowego sushi?

Na początek powinniśmy zaopatrzyć się w dwa niezbędne przyrządy, bez których stworzenie sushi będzie niemożliwe – jest to ostry nóż oraz mata do sushi, która służy do zwijania potrawy. Składniki, które wybierzemy do stworzenia naszego dania zależą głównie od osobistych preferencji, jednak na pewno nie może zabraknąć wśród nich ryżu oraz płatów nori, czyli inaczej prasowanych alg morskich. To właśnie one stanowią bazę sushi, którą uzupełnimy wybranymi przez nas dodatkami. Do tego dochodzą jeszcze: sos sojowy, wasabi oraz imbir, które powinno się podawać razem z tą japońską potrawą. Wiele rodzajów sushi w swoim składzie zawiera surową rybę, więc trzeba upewnić się, że zakupimy ją ze sprawdzonego miejsca, tak aby była świeża.

Co dalej – jak zabrać się za robienie sushi?

Sam proces tworzenia sushi nie jest może zbyt skomplikowany, jednak wymaga pewnej wprawy. Płaty nori należy położyć na macie, zwracając uwagę na to, by błyszcząca strona znajdowała się na dole. Następnie na algi kładziemy warstwę ryżu tak, by wzdłuż krótszych końców pozostały puste końce. Na koniec, na samą górę kładziemy wybrane przez siebie dodatki, najlepiej ukrojone w cienkie paski. Teraz pozostaje nam zwinąć nasze sushi. W tym momencie przyda nam się trochę pewności siebie i zdecydowania w naszych ruchach. Cała trudność polega na tym, by oba “wolne” brzegi płatów nori złączyć ze sobą w taki sposób, by ściśle do siebie przylegały i uformowały rolkę. Gdy ta sztuka nam się uda, pozostaje pokroić powstałą roladkę w kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.

Sushi jako dodatek do innych potraw – czy to działa?

Tradycyjnie, w Japonii, sushi podaje się jako samodzielne danie, które należy spożywać palcami lub pałeczkami. Oczywiście, tak jak już wcześniej zostało wspomniane, na tacy znajduje się jeszcze sos sojowy, który wzmacnia smak potrawy, a także ostre wasabi oraz marynowany imbir, służące do oczyszczania kubków smakowych. Z tego też powodu odradza się picie wody podczas spożywania sushi i zastępuje się ją zazwyczaj aromatyczną, zieloną herbatą.

Jak widać, domowe sushi nie jest aż tak ciężkie do przyrządzenia, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników, ostry nóż oraz mata do zwijania, a przede wszystkim dużo chęci do samodzielnego stworzenia tej popularnej potrawy. Najważniejsze, by nie zniechęcać się w przypadku niepowodzeń – wprawa czyni mistrza!