Każdy kto interesuje się kulturą, sztuką oraz kuchnią kraju Kwitnącej Wiśni musi koniecznie wybrać się do restauracji Mizu. Bardzo dbamy o naszych klientów, tak aby spędzili z nami wyjątkowy czas, ponieważ ukiuki znaczy “radosny”!

uki uki logoCo to jest mizu?

Mizu to nie jest zwykła restauracja, bo organizujemy dla naszych gości różne eventy. Szczególnie zapraszamy na warsztaty japońskiej kaligrafii oraz degustacje herbat razem z właścicielami herbaciarni japońskich. Umiejętność pięknego pisania i dążenie do perfekcji są bardzo ważne w tamtejszej kulturze. Kaligrafię uważa się też za formę medytacji. Także w tematach związanych z herbatą Japończycy są ekspertami. W ich kraju można spotkać wiele odmian tego napoju. Ważny był zawsze sam sposób parzenia, podawania i picia herbaty.

Zapraszamy na omakase

W naszej restauracji zapraszamy również na tzw. “omakase”. Jest to wyrażenie, które oznacza, że wybór dań pozostawiamy w rękach szefa kuchni. Zabierze nas wówczas w podróż kulinarną podczas której spotkamy się z różnymi smakami egzotycznych ryb i innych składników. Jedne z takich dań to sashimi i nigiri, które są różnymi rodzajami sushi. Sashimi składa się z surowej ryby z warzywami, które zawija się w papier, a nigiri to ryż uformowany w kształcie owalnych paluszków z rybą na wierzchu. Mizu należy do niewielu miejsc w Europie, które praktykują zwyczaj omakase. Dzięki temu nasi klienci mają okazję zobaczyć jak się przygotowuje japońskie sushi, a kucharz może się dowiedzieć jakie są nasze preferencje smakowe i dobrać do potrawy odpowiednie składniki.

Gustowny kaiseki

Innym kulinarnym rytuałem z kuchni japońskiej, który znajdziemy w Mizo jest “kaiseki”. To rodzaj tradycyjnego posiłku składającego się z wielu dań do których zaliczają się przystawki, zupy, kawałki surowych ryb, dania duszone, na parze czy smażone. Każde z nich przygotowywane jest w ściśle określony sposób, bo dla Japończyków danie musi być idealne pod każdym względem. Ważny jest tutaj dobór odpowiednich składników oraz kolejność podawania potraw. Japończycy serwują w taki sposób potrawy podczas świąt, ważnych wydarzeń, w eleganckich restauracjach albo przed ceremonią picia herbaty. Aby przygotować posiłki do kaiseki, wszystkie składniki muszą być sezonowe. Także naczynia w których podaje się potrawy powinny nawiązywać do pory roku jaka jest podczas spożywania posiłku. Nasza restauracja jest jedynym miejscem w Polsce, która praktykuje ten rytuał.

Z szacunku do tradycji

Kulinarne zwyczaje Japończyków nieco różnią się od naszych. Posiłki nie tylko się zjada, ale też celebruje. Jedzenie to dla Japończyków niemal świętość. Ryba w potrawie musi być koniecznie świeża, a potrawa musi wyglądać perfekcyjnie tak, aby przyciągała wzrok i oddziaływała na nasze zmysły. Posiłki od zawsze były też niezwykle istotnym elementem życia rodzinnego i towarzyskiego Japończyków. Mizo również przykłada szczególną uwagę do zachowania odpowiedniej atmosfery podczas posiłków, tak aby nasi klienci mogli się zrelaksować i zapoznać z japońską kulturą. Główne filary filozofii naszej restauracji to “jedzenie”, “wnętrze” oraz “relaks”.