Kuchnia japońska, mimo że brzmi dla nas egzotycznie, jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. To dlatego, że bogata jest w owoce morza, ryby oraz warzywa. Ceniona jest również za lekkostrawność i nisko kaloryczność. Czego warto spróbować?

Kto z nas nie zna sushi?

Sushi to danie podawane na surowo. Składa się z surowego mięsa lub ryb i zakwaszanego octem ryżu. W swoim składzie może zawierać takie dodatki jak japoński chrzan lub prasowane morskie wodorosty. Nigiri sushi i sushi maki to klasyczne japońskie danie serwowane w najlepszych restauracjach. Bazę stanowi dobrze wyselekcjonowany ryż i sposób jego przygotowania. Na wpół sypki, z odrobiną kleju, aby móc go z powodzeniem formować. Sushi można jeść za pomocą pałeczek lub rękoma. Do popicia serwuje się zieloną herbatę lub japońskie piwo.

Wywar dashi i japońska zupa miso

Dashi to nic innego jak tradycyjny japoński bulion, stanowiący podstawę do przygotowania zup. Zawiera algi konbu, które nadają mu morskiego aromatu. W składzie może zawierać suszoną rybę lub występować w wersji wegetariańskiej. Bulion jest bardzo treściwy i prosty w przygotowaniu. Składniki wystarczy zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu.

Zupa miso to tradycyjne danie Kraju Kwitnącej Wiśni. Spożywana jest praktycznie codziennie przez miliony Japończyków. Jej bazę stanowi bulion dashi oraz pasta sojowa zwana miso. W jej składzie znajdują się również sezonowe warzywa i ryby, które w zależności od upodobań, tworzą słodkie, ostre lub kwaśne smaki postawy. W skład zupy Misho wchodzą takie warzywa jak grzyby, ziemniaki, a także poszatkowana rzodkiew Daikon.

Ramen — tego koniecznie należy spróbować!

Miska wypełniona po brzegi wyrazistym bulionem oraz makaronem to właśnie nic innego jak Ramen. Postawą postawy jest wywar, który może być lekki w smaku i przejrzysty (assari), lub gęściejszy i bardziej wyrazisty (kotteri). Do stworzenia potrawy używa się wieprzowych kości tonkotsu. Ich długie i powolne gotowanie wzmaga smak postawy i sprawia, że jest bardzo sycąca.

Ramen przywędrował do Japonii z Chin, popularność zyskał po zakończeniu drugiej wojny światowej i jest pierwowzorem błyskawicznych zupek. W Japonii uznawany jest przez niektórych za danie fast food. Od tradycyjnej zupy różni się tym, że w swoim składzie zawiera czerwone mięso. Prócz niego w skład potrawy mogą wchodzić ryby oraz owoce może i warzywa takie jak pędy bambusa, kukurydza czy cebula. Treściwa zupa Ramen doprawiana jest orientalnymi przyprawami, a także sosem sojowym.

Jakie są popularne japońskie desery?

Japońskie desery zaczęły powstawać wcześniej, niż odkryto cukier. Do ich produkcji wykorzystywano słodki ryż i fasolę. Jednym z najpopularniejszych deserów jest dorayaki, to dwa małe naleśniki przełożone nadzieniem ze słodkiej pasty z czerwonej fasoli. Coraz częściej posmakować można dorayaki z kremem waniliowym lub budyniem. Podawane z herbatą Asian Temple, będą znakomitym przerywnikiem podczas spotkań towarzyskich.

Kolejnym słodkim przysmakiem znanym na całym świecie są ciasteczka mochi. Przygotowuje się je z masy ryżowej, wody i cukru. By ciasto było sprężyste i dało się go rady uformować w kulki, należy go starannie zagnieść. Typowym nadzieniem jest tradycyjny japoński krem anko, wytwarzany z czerwonej fasoli z dodatkiem miodu. Często można spotkać ciasteczka obtoczone w sezamie lub zabarwione barwnikiem spożywczym w różnych kolorach.